Kodin sisustuksessa on yhä tärkeämpää, että meistä jokainen kiinnittää entistä enemmän huomiota siihen, kuinka sisustuksesta saadaan entistä ympäristöystävällisempää. Harva tulee välttämättä edes ajatelleeksi, että pienetkin asiat sisustuksessa saattavat kuormittaa ympäristöä. Yhä useampi kuitenkin tiedostaa, että ekologisuus on tärkeää ja että melkeinpä missä tahansa asiassa voi aina valita ympäristön kannalta suotuisamman vaihtoehdon. Tämä pitää paikkansa myös sisustuksessa ja rakentamisessa.

Seuraavaksi esitellään muutamia sellaisia vinkkejä, joiden avulla voi omassa sisustuksessaan tehdä osansa hiilijalanjälkensä pienentämiseksi.

1. Maksimoi tilankäyttö. Tehokkaasti hyödynnetyt neliöt kodissa ovat ekologisempi vaihtoehto kuin valtava määrä tyhjää tilaa, joka kuluttaa energiaa turhaan. Ei olekaan sattumaa, että yhä useammin kaupungeissa rakennetaan pieniä asuntoja. Kyse ei ole pelkästä tilanpuutteesta, vaan myös ekologisesta ajattelutavasta.

2. Käytä energiatehokkaita rakennus- ja sisustusmateriaaleja. Energiatehokkuutta korottaakseen voi sisustuksessa hyödyntää tilan ikkunat ja ovet mahdollisimman pitkälle. Myös lattiamateriaaleissa on mahdollista valita uudistuvia luonnonvaroja kuten puuta tai bambua sen sijaan, että lattiat päällystäisi muovilla. WC-remontin yhteydessä kylpyhuonekalusteet kannattaa uusia siten, että niiden vedenkulutus on mahdollisimman vähäistä. Ylipäätään ympäristön kannalta vastuullisten materiaalien valitseminen on yksi helpoimmista tavoista sisustaa vihreästi.

3. Suosi sellaisia materiaaleja, jotka on tuotettu vastuullisesti. Varmistu siitä, että huonekalut ja muut sisustustuotteet ovat peräisin tahoilta, jotka noudattavat turvallisia ja vastuullisia tuotantomenetelmiä sekä kohtelevat työntekijöitä reilusti ja vastuullisesti. Mikäli mahdollista, on paikallisten tuottajien tuotteiden suosiminen aina parempi vaihtoehto.

4. Vähennä jätteen määrää suosimalla kierrätettyjä materiaaleja mahdollisuuksien mukaan. Antiikki- ja vintage-huonekalut ja -koristeet ovat paitsi ekologinen valinta, myös tällä hetkellä hyvin trendikäs vaihtoehto. Vanhat huonekalut voi tarvittaessa entisöidä tai muokata aivan uuteen uskoon, jolloin ne saavat täysin uuden elämän ja uuden ulkomuodon. Mikäli ympäristöystävällisyyden haluaa viedä äärimmäisyyksiin, voi lattia- tai seinälaatoissa, matoissa, tekstiileissä ja missä tahansa kodin kalustuksessa hyödyntää yksinomaan kierrätettyjä materiaaleja.

5. Pyri tekemään valaistuksesta mahdollisimman energiatehokasta. Fiksu sisustus hyödyntää ikkunat ja mahdolliset kattoikkunat siten, ettei päiväsaikaan välttämättä tarvitse käyttää lamppuja ollenkaan kodin valaisemiseen. Iltaisinkin oikeanlainen lamppujen sijoittelu mahdollistaa vain parin lampun käyttämisen koko kodin valaisemiseen. Lamppuja valitessa kannattaa suosia ehdottomasti LED-lamppuja, halogeenilamppuja sekä muita energiaystävällisiä vaihtoehtoja, jotka myös kestävät pidempään.

7. Käytä myrkyttömiä ja saastuttamattomia tuotteita. Tarjolla on olemassa valtavasti turvallisia ja täysin kemikaaleista vapaita tuotteita, kunhan tietää, mitä ja mistä etsiä. Esimerkiksi luonnonmukaisin menetelmin valmistetut hypoallergeeniset maalit, kuidut ja kankaat ovat huomattavasti parempi valinta kuin synteettiset vaihtoehdot. Mikäli sisustuksessa haluaa käyttää puuta elementtinä, kannattaa valita sellainen puu, jota ei ole kyllästetty erilaisilla kemikaaleilla.

Author miia
Published
Categories Sisustuksessa
youplay