1950-luku muistetaan sisustuksen osalta pirteänä ja iloittelevana aikakautena, jolloin yleinen optimismi sotien jälkeen heijastui kaikkialle, sisustaminen mukaan lukien. 50-luvun kodeissa kiinnitettiin huomiota kotien mukavuuteen, johon myös keskiluokkaisilla perheillä oli varaa. Koska aikaa oli aiempaa enemmän vapaa-ajanviettoon ja rentoutumiseen, kehittyi 50-luvun sisustustyylistä eloisa ja leikittelevä. Nyt viimeisten parin vuoden aikana 50-luvun sisustustyyli on taas noussut muodikkaaksi ja moni on ryhtynyt muistelemaan, mitä kaikkea kyseisen ajan sisustukseen kuuluukaan.

Värit 1950-luvun sisustuksessa
50-luvulla sisustuksessa vallitsi kolme suosittua väritrendiä: pastellivärit, skandinaaviset sävyt ja modernit värit.

Pastellinsävyinen värimaailma oli valtava hitti 50-luvulla. Suosituimpia värejä olivat vaaleanpunainen, mintunvihreä, turkoosi, haaleankeltainen ja sininen. Erityisesti keittiöissä ja kylpyhuoneissa käytettiin runsaasti pastellivärejä. Keittiöiden kaapit, lattiat, pöydät ja tuolit pursuivat pastellisävyjä, kun taas kylpyhuoneiden laatoissa jylläsivät pastellinsävyt, joita täydensivät tummat kalusteet ja yksityiskohdat.

Skandinaavinen värimaailma puhutteli etenkin hienostuneesta ja luonnosta vaikutteita ammentaneesta tyylistä pitäviä. Harmaan, ruskean ja kermanvaalean eri sävyt olivat suosittuja valintoja 50-luvun kodeissa. Olohuoneissa suosittiin erityisesti skandinaavista värimaailmaa.

Modernit värit olivat erityisen suosittuja haettaessa kontrastia eri värien rinnalle. Aivan erityisesti näitä moderneja kontrastivärejä näkyi 50-luvulla olohuoneissa ja keittiöissä. Moderneina väreinä pidettiin kirkkaita, selkeitä ja rohkeita sävyjä kuten punaista, oranssia, kirkkaankeltaista, sähkönsinistä, mustaa ja valkoista.

Huonekalut
50-luvulla huonekaluissa nähtiin hyvin erilaisia tyylejä aina perinteisistä jykevistä puuhuonekaluista avaruus- ja scifi-henkiseen tyyliin. Vinyylistä valmistetut ruokapöydän tuolit sekä kromijaloin varustetut pöydät olivat siihen aikaan muodikkaita valintoja keittöissä ja ruokailutiloissa.

Lattiat
Linoleumi eli linoli oli 50-luvun suosituin lattiamateriaali, jota pidettiin käytännöllisimpänä vaihtoehtona. Linoleumilattioita oli mahdollista saada hyvin monessa eri värissä ja lisäksi kuvioituna, joka oli suurinta huutoa. Erityisesti mustavalkoinen shakkiruutukuvio yhdistetään vielä tänäkin päivänä 50-luvun sisustukseen lattioiden osalta. Myös parkettilattiat olivat 50-luvun sisustuksessa tavanomainen ja klassinen valinta. Mattoja käytettiin kodeissa laajalti, mutta silloin ilmestyneet seinästä seinään ulottuvat kokolattiamatot eri väreissä ja materaaleissa herättivät suurta ihastusta, vaikka ne löivätkin itsensä lopullisesti läpi vasta seuraavalla vuosikymmenellä.

Kankaat
50-luvulla oli vaikea välttyä ajalle tyypillisiltä värikkäiltä kankailta, joita koristivat kukkakuviot, hedelmät ja erilaiset abstraktit muodot ja kuviot. Myös hyvin selkeät ja voimakkaat kuviot kuten raidat, ruudut, tähdet ja pallot olivat suosittuja kuvioita kankaissa. Myös tieteen ja avaruusmatkailun myötä suosituiksi tulivat erilaiset avaruusgrafiikat, joita käytettiin esimerkiksi tapeteissa, pöytäliinoissa ja verhoissa.

Koriste-esineet
Lamppuja alettiin hyödyntää kodin sisustuksessa koriste-esineinä pelkän käytännöllisyyden sijaan. Lamppuja alettiin 50-luvulla valmistaa mitä erilaisimmissa malleissa, joista osa oli hyvinkin kokeilevia ja erikoisia. 50-luvun keittiöille tyypilliseen sisustukseen kuuluvat olennaisesti erilaiset pastellinsävyiset muovirasiat, enamelipintaiset kanisterit ja kattilat sekä värikkäät lautaset ja kulhot.

Author miia
Published
Categories Sisustuksessa
youplay