Kuinka eteiseen saisi järjestyksen?

Minimalisti sisustaa harkiten

Eteinen on ensimmäinen asia, jonka vieraat näkevät tullessaan kotiisi ja jonne itse saavut ensimmäisenä kotiin palatessasi. Usein eteisessä avautuva näkymä on kaikkea muuta kuin kutsuva: lattia on kukkuroillaan eriparisia kenkiä, naulakko täynnä takkeja, laukkuja, hattuja ja huiveja. Perheenjäsenten tavarat tuntuvat etsiytyvän kuin itsestään juuri eteiseen tilaa viemään. Kaaoksesta selvitäkseen on ensin mietittävä, tarvitseeko hattuhyllyllä majailevaa pyöräilykypärää talven pakkasilla ja pohtia, olisiko harrastusvälineiden luontevampi säilytyspaikka eteisen sijaan sittenkin vaatekaappi tai varasto. Vuodenaikojen mukaan tapahtuva tavarapaljouden uudelleensijoittelu on yksi tapa vähentää eteisen epäjärjestystä, mutta voi myös olla tarpeen karsia osa tavaroista yksinkertaisesti pois. Mitä pienempi tila, sen tarkempaa suunnittelua tilankäytön suhteen vaaditaan. Nelihenkisen perheen omakotitalon eteisen on jo lähtökohdiltaan vastattava erilaisiin vaatimuksiin kuin sinkkuperheen miniyksiön. Myös asukkaan omat toiveet ja tottumukset ohjaavat toimivan eteisen konseptin muodostumista. Toinen suosii minimalismia ja karsii kaiken turhan, kun taas toiselle tavarapaljous ei ole ongelma, kunhan kaikelle on paikkansa.

Niksit pienen eteisen pulmiin

Jos kodin ongelmakohta on pieni eteinen, kannattaa ensin karsia turhat tavarat eteisestä pois tilaa viemästä. Vuodenaikojen mukaan vaihtuvat vaatteet ja varusteet, kuten toppatakit, hanskat, pipot ja talvikengät kannattaa varastoida kauden päätteeksi toisaalle ja ottaa eteiseen esiin vain käytössä olevat ulkovaatteet. On myös tärkeää miettiä kaikille tavaroille oma paikkansa. Jos laukulle ei ole omaa koukkua tai muuta luontevaa paikkaa, se jää helposti lojumaan lattialle tai eteisen ainoalle penkille. Lisää säilytystilaa kompaktiinkin eteiseen saa ottamalla kaikki pinnat käyttöön. Jos eteinen on lattiapinta-alaltaan pieni, mutta korkea, kannattaa kaapit mitoittaa ulottumaan katonrajaan asti. Näin saa myös piilotettua osan tavaroista komeroon, jolloin tilan yleisilme säilyy seesteisempänä. Myös eri perheenjäsenten tarpeet on hyvä huomioida: päiväkoti-ikäinen ei yllä asettelemaan ulkovaatteitaan aikuisten naulakkoon, vaikka tahtoa olisikin. Sopivalle korkeudelle asetetut koukut ja naulakot helpottavat perheen pienimpien osallistumista eteisen siistinä pitämiseen. Myös kenkäkaappi voi helpottaa minieteisen järjestyksen ylläpidossa. Liukuovikaapistot ovat usein pienen eteisen pelastus. Joskus mittatilauskaapisto on paras ratkaisu, mikäli eteinen on muodoltaan erikoisempi tai haluaa hyödyntää tilan korkeuden kokonaisuudessaan, sillä valmiskaapistot eivät usein yllä kattoon asti.

Ison eteistilan ongelmat ja ratkaisut

Suuren eteistilan ongelma voi myös olla liiallinen tavara. Mitä suurempi tila, sen enemmän tavaraa sinne mahtuu. Mutta kuten pienessäkin eteisessä, tärkeää on, että kaikki tilassa olevat tavarat löytävät oman paikkansa. Suuri eteinen antaa sisustajalle vapaammat kädet toteuttaa unelmiaan, mutta punaista lankaa ei kannata kadottaa: etusijalla tulisi olla käytännöllisyys ja toimivuus. Nämä sisustajan reunaehdot eivät kuitenkaan poissulje mahdollisuutta viihtyisään ja kauniiseen tilaan. Usein eteistilassa ei ole ikkunaa, joten riittävään valaistukseen tulee kiinnittää erityistä huomioita. Eteisen suunnitteluun kannattaa käyttää muutenkin hetki aikaa, sillä vaikka se usein mielletään vain läpikulkutilaksi, eteinen on kuitenkin ensimmäinen huone, joka toivottaa tulijan tervetulleeksikotiisi. Suureen eteiseen saa mahtumaan paljon arkea helpottavia elementtejä, kuten kaapistoja, peilejä ja naulakoita, mutta on pidettävä huoli siitä, ettei tilan yleisilmeestä tule liian sekavaa. Unelmien eteisessä on tilaa, valoa ja toimivuutta, tunnelmaa unohtamatta. Furniturebox.fi on apu sisustajan ongelmiin niin suurten kuin pientenkin tilojen kalustamisessa.

mts_authority