Skandinaavinen sisustus on maailmalla ollut todella kovassa nosteessa jo vuosia. Suomalaisesta näkökulmasta katsottuna skandinaaviselle sisustukselle tyypilliset piirteet tuntuvat kovin tavallisilta ja itsestäänselviltä, mutta monessa muussa maailmankolkassa skandinaavinen sisustus saattaa näyttäytyä jopa virkistävän erilaisena ja eksoottisena verrattuna siihen, kuinka kyseisessä maassa yleensä sisustetaan.

Esimerkiksi skandinaavinen värimaailma ei välttämättä ole yleisin valinta monessa muussa maassa. Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa suositut hillityt ja rauhalliset värisävyt kuten haaleansininen, viileänharmaa, valkoinen ja luonnonvalkoinen ovat skandinaavisen sisustuksen kulmakivi, mutta esimerkiksi Pohjois-Amerikassa suositaan usein voimakkaampia ja tummempia värejä kuten tummansinistä ja -punaista, keltaista, kerman eri sävyjä ja vaaleanpunaista. Etelä-Amerikassa puolestaan käytetään suorastaan räikeitä värejä. Toki skandinaavisesta tyylistäkin löytyy poikkeuksia, joista mainittakoon Marimekko, joka tunnetaan rohkeista, graafisista ja värikkäistä kuoseistaan. Yleisesti ottaen juuri yksinkertaisuus, minimalistisuus, pelkistetty ulkoasu ovat tyypillisiä piirteitä ja tunnettu sanonta “vähemmän on enemmän” pätee loistavasti skandinaavisesta sisustuksesta puhuttaessa.

Toinen suuri ero amerikkalaisessa ja skandinaavisessa sisustuksessa löytyy kun suuntaa katseensa alaspäin. Pohjois-Amerikassa suositut kokolattiamatot eivät ole lainkaan yleisiä meillä Pohjoismaissa, vaan täällä suositaan yksinkertaisia ja vaaleita puulattioita. On helppo ymmärtää, miksi vaaleat puulattiat ovat täällä niin suosittuja: ne saavat tilan kuin tilan näyttämään avoimelta, raikkaalta, puhtaalta ja yksinkertaiselta. Juuri tällaisia ominaisuuksia halutaan nyt koteihin ympäri maailmaa, jonka vuoksi skandinaavinen sisustus onkin erityisen kovassa huudossa.

Author miia
Published
Categories Sisustuksessa
youplay