Sisustusmaailmassa trendejä tulee ja menee. Joinakin vuosina tietyt värit, materiaalit ja tyylit ovat erityisen suosittuja, kun taas jo parin vuoden päästä ilmaantuu uusia sisustustrendejä. Tästä huolimatta hillitty pohjoismaalainen sisustustyyli on pitänyt meillä Suomessa pintansa jo pitkään. Minimalistisuus on toki ollut muodissa muuallakin kuin vain sisustuksen saralla. Esimerkiksi muodissa ja elektroniikassa virtaviivainen ja selkeä muotoilu ovat olleet erittäin pidettyjä, joista viimeksi mainitusta esimerkkinä voidaan nimetä Applen kannettavien tietokoneiden suosio.

Maailmalla kotien sisustuksissa voi olla suuriakin eroja maantieteellisestä sijainnista ja kulttuurista riippuen. Suomalaisissa kodeissa arvostetaan erityisesti korkealaatuisia materiaaleja ja selkeitä linjoja. Esimerkiksi eteläeurooppalaiseen tummanpuhuvaan sisustustyyliin verrattuna suomalaiset suosivat selkeästi enemmän valoa ja puhtaan vaaleita pintoja. Kaunis ja trendikäs koti mielletään usein sellaiseksi, jossa ei ole liikaa tavaraa ja koristeita levitettynä joka puolelle. Usein kotiin hankitaankin säilytysratkaisuja, joiden avulla kaikki turha saadaan helposti kätkettyä kaappeihin pois näkyvistä.

Harmonia ja tyylikkyys edellä

Mukava tunnelma, harmonia ja rauhallisuus ovat pohjoismaalaisen kodin tunnusmerkkejä. Vaikka siellä täällä saatetaankin käyttää rohkeampia yksittäisiä kalusteita tai sisustuselementtejä, on kokonaisuuden pitäminen hillittynä ja yhtenäisenä usein tärkeää. Kodin esineet ja käyttötavarat pyritäänkin sen vuoksi sovittamaan muuhun ympäristöön. Toisiaan vastaan sotivat yksityiskohdat eivät tyypillisesti kuulu toki muutenkaan pohjoismaalaiseen sisustukseen. Pienet yhteensopivat yksityiskohdat saavat aikaan tyylikkään kokonaisuuden, oli kyse sitten yhteensopivista teräksisistä kodinkoneista ja teräksisistä keittiönkaappien kahvoista tai koivusta valmistetusta keittiönpöydästä, joka sointuu kauniisti niin ikään koivusta valmistettuun keinutuoliin.

Samankaltaista ideologiaa sovelletaan muun muassa pohjoismaalaistenkin suosimissa Applen tuotteissa ja niiden suunnittelussa, jossa keskeisimpiä piirteitä ovat juurikin laatu, virtaviivaisuus, yksinkertaisuus ja elegantti muotoilu. Ei ole mitenkään sattumaa, että monen hillitystä sisustustyylistä pitävän suomalaisen kotoa löytyy myös Applen tietokone tai älypuhelin. Vaikka tasokkaista sisustustavaroista kuin myös laadukkaista elektroniikkatuotteista ollaan valmiita maksamaan hieman enemmänkin, ei se tarkoita sitä, että laatu olisi ainoastaan varakkaiden etuoikeus. Muun muassa Applen tuotteita voi hankkia nyt hyvinkin kohtuulliseen hintaan kunnostettuna esimerkiksi mresell.fi-sivustolta, mikäli minimalistista tyyliään haluaa täydentää Applen laitteilla. Sama pätee myös sisustukseen, sillä markkinoilla on runsaasti myös edullisempia pohjoismaiseen sisustustyyliin soveltuvia vaihtoehtoja.

Miksi sisustukseen panostetaan niin paljon?

Suomalaiset, kuten myös muut pohjoismaalaiset, viettävät kotonaan erityisen paljon aikaa. Omasta kodista halutaan silloin luonnollisesti tehdä mahdollisimman kodikas ja viihtyisä paikka, johon ollaan valmiita panostamaan niin rahallisesti kuin ajallisestikin. Kotona viihtyy huomattavasti paremmin kun se huokuu hyggeä ja rauhallista tunnelmaa vastapainona kiireisellekin arjelle. Ei ole mikään ihme, että pohjoismaalainen sisustustyyli on jo pitkään herättänyt ihailua muualla maailmassa.

Author miia
Published
Categories Uncategorized
youplay