Yhä useampi tekee töitä kotona ja kevytyrittäjyys on lisääntynyt erinäisten freelance -töiden yhteydessä. Kotona työskennellessä moni haluaa käyttää ylimääräisen tilan työhuoneena tai vähintäänkin muokata kotiin työtilan, joka on pyhitetty nimenomaan työskentelylle, jättäen muun asunnon tilaksi, jossa työasiat eivät vaivaa. Kotona työtilaan kannattaakin panostaa niin, että työnteko onnistuu helposti, sillä etätyöstä tulee helposti tehotonta tai se johtaa muun muassa monen asian tekemiseen samaan aikaan, joka ei pidemmällä tähtäimellä heikentää keskittymiskykyä.

Rakenna työympäristö rauhalliseen tilaan

Jos kotonasi ei ole työhuoneeksi sopivaa ylimääräistä huonetta, voi työtilan rakentaa myös esimerkiksi rauhalliseen nurkkaan. Suurin osa etätöistä tapahtuu todennäköisesti tietokoneen ääressä, joten tilaa ei tarvita paljon. Varmista kuitenkin, että sitä on riittävästi. Työtilaan on hyvä hommata vähintään pöytä ja ergonominen tuoli.

Jos olet herkästi häiriintyvää tyyppiä, kannattaa satsata erilaisiin sermeihin tai verhoihin, jotka estävät näköyhteyden muualle asuntoon. Pöytä kannattaa myös sijoittaa joko seinään tai ikkunaan päin, kuitenkin niin, että selkä on pois päin asunnosta. Tällä tavalla et päädy pyyhkimään pölyjä tai suoristamaan tauluja kesken työpäivän. Jos sinulla on kokonainen huone käytössäsi, kannattaa työhuone sijoittaa joko talon pienimpään tai etäisimpään huoneeseen riippuen hieman omista preferensseistä. Kauempana olohuoneesta sijaitseva huone takaa varmuudella oman rauhan, mutta toisaalta moni haluaa pitää rauhallisimman huoneen makuuhuoneena ja taata sitä kautta itselleen hyvät yöunet. Jos työhuoneeseen tai työtilaan kantautuvat äänet häiritsevät, voit kokeilla esimerkiksi vastamelukuulokkeita, joita myös monet avokonttoreissa työskentelevät suosivat.

Suosi rauhoittavaa sisustusta

Vaikka olisit tavallisesti hieman räväkämpää tyyppiä, kannattaa työhuoneessa suosia hieman neutraalimpia sävyjä. Esimerkiksi monet punaisen, oranssin ja keltaisen sävyt voivat saada vireystilan pomppaamaan kattoon niin, että käyt lopulta ylikierroksilla, eikä työnteosta tule mitään. Monissa toimistoissa suositaan neutraaleja harmaan, valkoisen ja sinisen sävyjä osin tästä syystä. Jos haluat personoida työpistettäsi, voit lisätä siihen pieniä värikkäitä elementtejä esimerkiksi kukkaruukkujen tai hiirimaton muodossa.

Hanki pöydällesi kori tai sopiva tila esimerkiksi tarvittaville papereille, kynille ja mitä ikinä satutkaan tarvitsemaan. Pidä myös roskis lähellä, että et töissäsi turhaan harhaudu viemään roskia ja eksy esimerkiksi samalla jääkaapille ja sitä kautta taas johonkin muualle.

Työtila kannattaa pitää hyvin valaistuna, että kesken päivän ei ala uupumaan hämärässä valaistuksessa. Lisäksi kannattaa hankkia sinne samoja asioita, mitä pitäisit työpöydälläsi myös ollessasi työpaikalla ja toimistolla. Tämä saattaa tehdä myös kotona työskentelystä ammattimaisempaa ja tehokkaampaa. Jos haluat esimerkiksi laittaa työpöydällesi lasten tai lemmikkien kuvia, vaikka näkisit heitä pitkin päivää, kannattaa tämä tehdä. Työpöydän järjestäminen samalla tavoin kuin töissä auttaa myös suhtautumaan ammattimaisemmin omaan työhönsä.

Pieniä persoonallisia vivahteita

Jos haluat työtilaasi taukoja varten esimerkiksi säkkituolin, jossa löhöillä tai vaikka tasapainolaudan, jonka päällä jumpata muutaman minuutin, kannattaa nämä ehdottomasti hommata. Kotona työskentelyn etuna on myös se, että muut työntekijät eivät häiriinny siitä mitä teet omilla tauoillasi. Omaa työtä voi jakaa osiin, vaikka pöydälle sijoitettavan ajastimen avulla, joka ohjaa pitämään pienen tauon aina tunnin välein, niin että työajasta tulee tehokkaampaa.

Author miia
Published
Categories Uncategorized
youplay