Hyötykasvien kasvatuksen suosio on kasvussa. Itse kasvatettujen tuotteiden terveysvaikutukset ovat kiistattomia ja harrastuksena kasvien kasvatus on mitä luovinta puuhaa. Ja pienellä vaivannäöllä se onnistuu myös kerrostaloasunnossa keskellä kaupunkia. Erilaisten kasvien kasvattaminen vaikuttaa ihmisen mieleen puhtaasti esteettisistäkin syistä. Monesti viherkasvit sekä kukkivat ruukkukukat otetaan osaksi kodin sisustusta. Samoin kannattaa toimia myös hyötykasvien kanssa.
Terveyttä ja estetiikkaa kasveilla
Kaikenlaisten syötävien kasvien kasvatus on ollut viime aikojen trendi. Syy on varmasti ekologisessa ajattelussa, joka on noussut pinnalle ilmastonmuutosta koskevan keskustelun myötä. Kun kasvit kasvattaa itse kotonaan, oma hiilijalanjälki pienentyy. Kasveja itse kasvattamalla voi vaikuttaa myös paremmin siihen, mitä oma ruoka sisältää. Itse kasvatettua ruokaa voikin syödä paljon turvallisemmin mielin.
Kasvit vaikuttavat myös ihmisten mielialaan, mikä on ollut jo pitkään nähtävissä huonekasvien ja leikkokukkien osalta. Vaikka yrtit ovatkin olleet jo pitkään osana suomalaisten keittiöiden sisustusta, viime aikoina hyötykasvien esteettinen puoli on ollut enemmän esillä. Tämä johtuu osittain jo trendiksikin nousseesta viherseinäajattelusta, jota käytetään viherkasvien lisäksi myös hyötykasvien viljelyyn.
Kaupunkiviljelyä kauneimmillaan
Useilla kaupunkilaisilla on nykyään mahdollisuus kaupunkiviljelyyn. Tähän tarkoitukseen on olemassa viljelypalstoja sekä erilaisia yhteisöjä, joihin liittymällä pääsee osaksi kaupunkiviljelykulttuuria. Monia hyötykasveja voi kasvattaa myös kerrostaloasunnossa https vaikka ikkunalaudalla. Esimerkiksi tomaatit ja chilit onnistuvat myös sisätiloissa, kunhan muistaa huolehtia tarvittavasta valon määrästä. Myös erilaiset idut ja sipulin tai valkosipulin varret ilahduttavat kasvullaan.
Jo itsessään kauniit kasvit lisäävät asumisviihtyvyyttä, ilahduttavat mieltä sekä puhdistavat huoneilmaa. Värikkäillä kasveilla voi lisätä nopeasti ja edullisesti kodin elinvoimaisuutta. Erilaisilla ruukuilla ja amppeleilla saa kasviasetelmiin variaatiota. Ruukut kannattaa valita paitsi kasville sopiviksi myös muuhun kodin sisustustyyliin sopivaksi.
Ikkunan voi kehystää erilaisilla istutuksilla, jolloin verhoja ei välttämättä tarvita lainkaan. Ikkunaan voi myös helposti rakentaa naruilla kiinnitetyt hyllyt ja näin lisätä paitsi luonnetta ja vehreyttä myös moninkertaistaa kasvatusalan. Näppäräsorminen voi tehdä ruukut vaikka peltitölkeistä, jotka voi halutessaan maalata, päällystää sisustukseen sopivalla kankaalla tai vaikka kieputtaa sisalnarua ympärille. Kaunis askarreltu kyltti vielä kylkeen kertomaan mistä kasvista on kyse lisää maalaisromantiikkaa.
Yhdistä ulkotila kodin sisustukseen
Jos asunnossa on jonkinlainen ulkotila, kuten terassi tai parveke, on tämä mitä otollisin paikka hyötykasvien viljelylle. Jo pienikin ulkotila lisää kasvien viihtyvyyttä sekä useiden lajien onnistumista. Parvekkeella voi kasvattaa lähes mitä kasveja tahansa. Esimerkiksi peruna ja porkkana ovat lajeja, jotka lisäävät näyttävyyttä.
Juureksia voi kasvattaa sisustuksellisesti kauniissa astioissa, kuten vaikka suuressa peltiämpärissä. Erittäin hyvännäköinen ratkaisu on myös ostaa vanha puulaatikko. Esimerkiksi vanhoja olutlaatikoita löytyy kirppiksiltä ja antiikkiliikkeistä. Laatikon sisäpuolelle voi niitata muovisisuksen, jonka jälkeen sen voi täyttää mullalla ja istuttaa vaikka pari perunaa.
Jos tilaa on hieman enemmän, parvekkeelle voi rakentaa oman muodikkaan viherseinän vaikka vanhasta kuormalavasta. Näyttävyyttä lisäävät parvekkeelle soveltuvat pienet kasvihuoneet, jotka myös parantavat kasvuolosuhteita ja lisäävät satovarmuutta. Vaihtoehtoja on alle puolen neliön kompakteista kasvihuoneista lähtien. Noin neliön kokoisessa kasvihuoneessa kasvattaa jo melko runsaan sadon. Lisää parvekkeelle vielä muuhun sisustukseen sopiva kaunis pieni tuoli jolla voi istua nauttimassa aamukahvista ja ihailla oman sadon kasvamista.