Lastenhuoneiden tulee olla monipuolisia tiloja, jotka kuvastavat lapsen omaa persoonallisuutta. Ihanteellisimmillaan lastenhuone on sisustettu siten, että kaaos on mahdollista välttää ja kaikki tavarat saa helposti laitettua sinne, minne ne kuuluvatkin.
Lastenhuone on tila, jossa lapsilla on lupa olla omia itsejään ja leikkiä huoletta ilman tiukkoja rajoituksia tai pelkoa siitä, että lapsi tuhoaa kalliita esineitä. Lastenhuoneen tarkoituksena onkin ruokkia lapsen mielikuvitusta ja antaa lapsen peuhata kaikessa rauhassa.
Seuraavaksi esitellään muutamia seikkoja, jotka kannattaa huomioida lastenhuoneen suunnittelussa:
Lapsen ikä: Yksi tärkeimmistä pohdittavista asioista on lapsen ikä ja se tosiasia, että lapset kasvavat nopeasti. Sisustuksessa onkin luotava riittävän monipuolinen tila, jota on helppo muokata lapsen varttuessa taaperosta koululaiseksi ja myöhemmin teiniksi. Sisustuksessa kannattaa ajatella kauaskantoisesti ja miettiä, kestävätkö huonekalut aikaa. Liukumäellä varustettu kerrossänky ei välttämättä enää teinille ole yhtä jännittävä kuin mitä se oli kuusivuotiaalle lapselle.
Lapsen toiveet: Sisustuksessa kannattaa kuunnella myös lasta itseään ja antaa hänen toteuttaa mielikuvitustaan ainakin osittain. Näin syntyy tila, jota lapsi rakastaa ja jonka hän tuntee aidosti omakseen.
Turvallisuus: Lastenhuoneen turvallisuuteen vaikuttavat valinnat esimerkiksi huoneen asettelun ja huonekalujen suhteen, joten jo suunnitteluvaiheessa turvallisuuden huomioonottaminen on tärkeää. Lastenhuoneessa kannattaa välttää raskaita huonekaluja tai sellaisia kalusteita, joissa on terävät kulmat, joihin lapsi voi muksauttaa vahingossa päänsä. Suuremmat huonekalut kannattaa kiinnittää seinään siltä varalta, että kiipeilevä lapsi onnistuu jollain ilveellä kaatamaan ne. Mitään raskasta ei kannata ripustaa seinälle, jos siihen liittyy putoamisen riski.